Miesten meikkauksesta

Vuosituhannen alussa keksittiin aivan uusi sana tarkoittamaan miestä, joka on kiinnostunut ihonhoidosta ja saattaa jopa käyttää värikosmetiikkaa. Tämä sana oli metroseksuaali, ilmeisesti viitaten metropolien urbaaniin ihmistyyppiin. Vähitellen sana on enemmän tai vähemmän painunut unholaan, vaikka miesten kosmetiikka on jatkuvasti kasvava bisnes. Meikkaavat miehet eivät kuitenkaan ole mitenkään uusi ilmiö, vaan heitä on ollut aina olemassa. Ehkä nimitys on vain vaihtunut, sillä 1800-luvun Englannissa miehet, jotka kiinnittivät erityisen paljon huomiota ulkonäköönsä, tunnettiin nimellä dandy, jonka voisi ehkäpä suomentaa sanalla keikari.

Ehkäpä kaikkein tunnetuin aikakausi, jota määritteli keikarointi, on rokokoo. Rokokoo on 1700-luvun lopun tyylisuuntaus, jonka keskipiste lienee ollut Pariisi, mutta tämä krumeluureihin ja kaikenlaiseen liioitteluun luottava yläluokan ja muotitietoisten tyyli levisi myös kaikkialle muualle läntiseen maailmaan samaan tahtiin, kun ranskalainen valistusajattelu löysi yhä uusia yleisöjä. Rokokoo tunnetaan erityisesti siitä, että tuona aikakautena kaikkein tyylikkäimmät miehet meikkasivat vähintään yhtä paljon kuin kauniiksi mielletyt naiset. Niin miehet kun naisetkin puuteroivat kasvonsa ja peruukkinsa lyijypohjaisella valkoisella puuterilla ja lisäsivät tämän jälkeen niin ikään lyijypohjaista rougea, eli poskipunaa kasvoilleen. Näiden myrkkyjen aiheuttamia arpia peitettiin sametista leikatuilla valtavilla kauneuspilkuilla, jotka saattoivat olla perinteisen ympyrän lisäksi vaikkapa tähden tai kuun muotoisia. Nämä mustat samettipalaset loivat kontrastia ja korostivat valkoista ihoa. Tätä efektiä haettiin myös tummentamalla kulmat. Rokokoo perustikin tyylinsä aikaisemman barokkiaikakauden ideaalien päälle, mutta siinä, missä muut vaatteet ja peruukit vähitellen kevenivät, meikistä tuli raskaampaa kuin barokin aikakaudella.

Viime vuosisadalla ja tämän vuosituhannen puolella julkisesti ja selkeästi meikkiä käyttävä mies on ollut joko jonkinlainen kapinallinen á la David Bowie ja Prince tai vaihtoehtoisesti punk-kulttuurin edustaja. Toinen vaihtoehto on, että hän on esiintyvä drag-artisti. Viime vuosina dragista on tullut koko kansan viihdettä, varmasti pitkälti tv-sarja RuPaul’s Drag Racen ansiosta. Brittiläiset julkaisut kuten the Guardian ja BBC ennustavat, että miesten värikosmetiikka on seuraava iso kaupallinen ilmiö. Tyyli-ikoni David Beckhamkin on jo kuvattu aikakauslehden kanteen vihreä luomiväri luomillaan.