Sanooko kirjainlyhenne INCI sinulle mitään? Yhä useammalle se sanoo. Kirjaimet INCI ovat lyhenne sanoista International Nomenclature Cosmetic Ingredient, ja termi kuvaa teollisen kemian nimikkein sen, mitä kaikkia ainesosia kosmeettiseen tuotteeseen on sisällytetty. Sana international on kuitenkin harhaanjohtava, sillä INCI on Euroopan unionin säädöksiin perustuva pakollinen tuoteluettelo, jotta kuluttajalla olisi mahdollisuus tietää, mitä kaikkea hän iholleen laittaa. Esimerkiksi yhdysvaltalainen ruoka- ja lääketurvallisuuteen keskittyvä virasto FDA on omassa tutkimuksessaan löytänyt monista testaamistaan kosmetiikkatuotteista myrkyllistä lyijyä, joten on ehdottomasti aiheellista pohtia, minkälaisia kemikaaleja haluaa elimistöönsä.
Viime aikoina on herätty siihen, että kosmetiikka sisältää monenlaisia kemiallisia yhdistelmiä, jotka loppujen lopuksi eivät välttämättä ole kovin hyväksi terveydellemme ja planeettamme ympäristölle. Yksi viime aikoina puhuttaneista ilmiöistä on mikromuovi sekä vaatteissa että kosmetiikassa. Esimerkiksi monet ihon kuorintavoiteet sisältävät mikromuoveja, jotka huuhtoutuvat valtameriin ja päätyvät siellä kalojen vatsaan ja lopulta taas omalle lautasellemme myrkyttämään itseämme. Toinen, etenkin kesäisin ajankohtainen ongelma ovat aurinkorasvat. Aurinkorasvat sisältävät kemiallisia aineita, jotka kyllä ne suojaavat ihoa auringolta, mutta vesistöihin joutuessaan tuhoavat maailman koralleja. Etenkin Australian liepeillä olevaa Suurta koralliriuttaa uhkaa tuho, ellei asiaan puututa tehokkaasti. Asialle on myös mahdollista tehdä jotain, sillä nämä kosmetiikan ympäristölle aiheuttamat tuhot ovat asia, joka on helppo korjata, jos ongelmat vain tiedostetaan. On olemassa ihonkuorintaan käytettäviä tuotteita, jotka eivät sisällä mikromuoveja. On olemassa myös sellaisia aurinkorasvoja ja -voiteita, jotka on valmistettu ilman koralleja tuhoavia ainesosia.
Valitettavasti monet asiat ekologisuudessa ja kosmetiikkateollisuudessa ovat auttamattoman vastakkaisia. Kosmetiikan tuotanto on todellakin teollisuudenala, jonka tarkoitus on myydä mahdollisimman paljon. Planeettamme ei kestä nykyisen kaltaista kulutuskulttuuria, ja ostamisen ja kuluttamisen lakeja tulee muuttaa, mikäli haluamme pelastaa planeetan. Toiseksi monet ekotuotteet, jotka mainostavat itseään luonnonmukaisina, on kuitenkin pakattu kertakäyttöiseen muovipakkaukseen. Tuotteen sisältö saattaa olla vapaa vahingollisista kemikaaleista ja hyväksi iholle, mutta pakkaus on huono luonnolle. Toisaalta kaikki parannukset ovat kuitenkin askel oikeaan suuntaan.