Kaunistautuminen on kiinnostanut naisia oikeastaan aina. Meikkeihin ja meikkaamiseen on myös suhtauduttu aikojen saatossa hyvin eri tavoin. Esimerkiksi muinaisen Rooman ylempiarvoiset naiset pääsivät nauttimaan omista kauneudenhoitajista, jotka toimivat naisten apuna heidän kaunistautuessaan. Toisaalta esimerkiksi viktoriaanisen aikakauden yläluokkaiset naiset eivät meikanneet, koska tuolloin meikkaamista pidettiin ainoastaan työväenluokalle ja prostituoiduille sopivana tapana. Vielä nykyäänkin tietynlaiset meikkityylit jakavat mielipiteitä puolesta ja vastaan ja voivat leimata kantajansa. Meikkien historia on yllättävän pitkä ja mielenkiintoinen, joten siihen kannattaa ehdottomasti tutustua ainakin tämän artikkelin verran!
Muinainen Egypti
Meikkien ja meikkaamisen juuret ulottuvat aina muinaisten aikojen Egyptiin saakka. Muinaisessa Egyptissä naiset nimittäin käyttivät eläinrasvapohjaisia luomivärejä ja tummaa kajalia, joilla silmät maalattiin mustiksi. Punamulta toimitti muinaisessa Egyptissä huulipunan virkaa ja kynsiä koristeltiin hennaväreillä.
Kynsilakan alkuvaiheet
Kynsiä tosiaan koristeltiin jo muinaisessa Egyptissä, mutta tuolloin käytössä ei vielä ollut varsinaista kynsilakkaa, vaan kynsien koristeluun käytettiin hennavärejä. Ensimmäinen kynsilakka sen sijaan kehitettiin Kiinassa. Tässä kynsilakan vanhimmassa versiossa käytettiin mehiläisvahaa, purukumia, kananmunan valkuaisia ja värillistä jauhetta, jolla voitiin vaikuttaa kynsilakan väriin. Kuulostaa melko eksoottiselta, vai mitä?
Antiikin Inkojen ja Atsteekkien meikit
Myös Antiikin Inkoilla sekä Atsteekeilla oli käytössään väriainetta, jolla värjättiin huulia ja kynsiä. Tätä väriainetta valmistettiin kovakuoriaisista.
Kyseenalaiset silmämeikit
Jossakin vaiheessa naiset menivät kauneudenhoidossa jopa niin pitkälle, että käyttivät eyelinerina ja kulmakynänä hyvin kyseenalaista tuotetta eli tervaa. Vaikka tervalla saikin toki korostettua silmiä, oli sillä myös vakavia seurauksia. Ensinnäkin terva haisi erittäin voimakkaasti eikä haju ollut suinkaan miellyttävä. Pahimmillaan tervan käyttö silmien avulla saattoi johtaa jopa sokeutumiseen eli kauneudesta joutui maksamaan kovan hinnan. Vielä vuonna 1938 ensimmäisen vedenkestävän ripsivärin yhtenä tärkeimpänä ainesosana käytettiin kyseenalaista tärpättiä!
Coco Chanel ja rusketustrendi
Yleisesti ollaan sitä mieltä, että itse Coco Chanel olisi luonut rusketustrendin. Hänen kerrotaan polttaneen ihonsa ollessaan Rivieralla, minkä jälkeen markkinoilla alettiin nähdä erilaisia tekorusketustuotteita. Coco Chanelia ei turhaan pidetä yhtenä muotialan uranuurtajista ja 1900-luvun muotialan vaikutusvaltaisimmista ihmisistä ja voi hyvin olla, että hänellä oli tavalla tai toisella vaikutusta myös rusketustrendin syntymiseen!